vakfederatie rietdekkers
06-55716785 | info@schrijverriet.nl
Projecten > Reiniging
Welkom op de website van Rietdekker Ninjéh Schrijver te Joppe Gelderland.

Reiniging

Ervaringen met algen- en mossenbestrijding leveren zeer goede resultaten volgens het principe: Houdt het dak zo schoon mogelijk dan blijft het dak ook zo droog mogelijk.

Dus hoe droger het dak des te langer de levensduur.
De daken die groen beginnen uit te slaan worden bij droog weer met een algen- bestrijdingsmiddel behandeld. De oplossing wordt over het dak verneveld. Dit doodt de algen (en mossen) waardoor het dak gemiddeld droger blijft en dus de schimmels minder kans krijgen zich te ontwikkelen.
Voor het geringe bedrag van € 1,50 /m² tot € 2,25 /m² kan het dak in een goede conditie worden gehouden.
Dit bedrag wordt op het (anders zeer noodzakelijke) groot onderhoud en op de levensduur van het dak zonder meer terug verdiend (het dak gaat 10 tot 15 jaar langer mee). Het betere uiterlijk is een extra bonus.

Worden algen niet op tijd bestreden dan moet men uiteindelijk het tienvoudige uitgeven voor groot onderhoud. Het dak moet dan namelijk eerst worden schoongemaakt, gerepareerd en afgeklopt. Na dit groot onderhoud en/of schoonmaken van het dak moet altijd direct een algenwerende behandeling worden uitgevoerd anders is het dak na een jaar weer totaal begroeid door het uitgroeien van de achtergebleven stukjes algen en mossen.

Bomen
Ook bomen en struiken rond het huis moeten binnen de perken gehouden worden. Ze geven schaduw en belemmeren de drogende werking van de wind.
Vuistregel: als een boom drupt, mogen de druppels niet op het rietendak terecht komen.
Bladeren en dennennaalden moeten tenminste eens per jaar worden verwijderd.